Nejnovější články | PHOENIX On-line

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

Přinášíme vám třetí a tím i závěrečný díl homeopatické povídky, která již byla v minulosti publikována v Polsku. Doufáme a věříme, že vás – čtenáře – zaujala stejně jako nás. Nejedná se o žádné přímočaré „poučování“ o homeopatii, nýbrž o krásně čtivou povídku pro všechny, ať homeopatii praktikují, či nikoli. Tudíž – pokračujme:

LékárnaTímto způsobem (ať už přímým kontaktem či očima Paní Cvrlikové) Pan Pomocník pomalu poznával většinu obyvatel městečka Homeoburgu.

U místních lidí si postupně získával čím dál větší sympatie, neboť byl neuvěřitelně výřečný. Pouze o Panu Léčiteli toho příliš mnoho nenamluvil, zřejmě používal známý marketingový trik – pouze poodkryl roušku tajemství, ale ponechal slib odhalení celé pravdy na později.

Na páteční tancovačce se Pan Pomocník velmi dobře bavil. Tanečními kroky nejprve kroužil kolem Paní Štíhlé, ale když mu ji před nosem vyfoukl roztančený Pan Nota, musel Pan Pomocník udržet krok s půvabnou mladou dámou, která však nahodila nečekaně zběsilé tempo. Paní Spirálová měla tak nekontrolovatelné pohyby, že tanec z jeho strany připomínal spíše judo a techniku vyhýbání se úderům protivníka. Nedalo se popřít, že Paní Spirálová vzbuzovala respekt. Ve městě bylo málo takových odvážlivců, kteří se osmělili vyzvat ji k tanci, ale mládenec vydržel v ringu pár dobrých minut do doby, než hudba konečně utichla. Pan Pomocník přikývl na znamení díků, ale k jeho velkému překvapení Paní Spirálová pokračovala ve stejném stylu a zřejmě si ani nevšimla, že jí chybí hudba.

Nakonec přece jen přišel Panu Pomocníkovi na pomoc nějaký elegantně oblečený Pán s vousy a v klobouku. Nabídnul mu drink a gentlemansky představil svoji půvabnou společnici s ušlechtilým výrazem ve tváři. Paní Medailová v plesových šatech, které se příliš nehodily k lokální tancovačce, podala štíhlou ruku na pozdrav a potom už jenom s lehce ironickým úsměvem, vyjadřujícím sympatie, ale zároveň i vlastní nadřazenost, pohlédla směrem k nedávné taneční partnerce Pana Pomocníka. Pan Vous evidentně chtěl zamaskovat chování své dámy a navrhnul na sobotní odpoledne šachovou partii. Ve stejně pomalém rytmu jako šachová hra dorazila neděle k obyvatelům Homeoburgu.

Pan Pomocník, stejně jako v místech, která předtím navštívil, vstal toho rána s velkým nadšením a vzal s sebou malý kufřík, ve kterém se nacházelo všechno to, co běžně potřeboval. Přišel do tělocvičny v základní škole, kde se lidé začínali shromažďovat na setkání se světově proslulým Léčitelem.

Pan Pomocník se vřele přivítal se všemi známými z minulého týdne.

Otevřel svůj kufřík. Začal po řadě říkat příjmení osob, které čekaly na místě se svými problémy. Ani se neptal, o jaké zdravotní potíže šlo, jakkoliv těchto neduhů, ostatně jako všude jinde, nebylo zrovna málo. Každého podaroval malou ampulkou naplněnou cukrovými kuličkami pro konzumaci a následně jim podal ruku na uvítanou: už ne jako pomocník, nýbrž jako očekávaný nedělní Léčitel.

Lidé s úsměvem přebírali léky. Pochopili, že člověka nelze poznat lépe, než v jeho každodenní, obyčejné životní rutině – nehrané, nemaskované a předem nepřipravené.

A léčitel, převlečený za Pana Pomocníka, tak vlastně činil celý týden – pozoroval
a poznával.

Ovšem nejdůležitější bylo, že se všichni v městečku Homeoburg začali postupně uzdravovat a poté jim nezbylo nic jiného, než žít dlouze a šťastně.

Kdo dostal jaký lék?

Pan Slina – Mercurius
Pan Myslitelský – Sulphur
Paní Cvrliková – Pulsatilla
Pan Šíp – Arsen
Paní Betonová – Ferrum
Pan Pila – Lachesis
Pan Doutník –Tuberkulinum
Pan Jiskřička – Phosphor
Pan Nota – Carcinosin
Pan Strop – Lycopodium
Paní Žebříková – Nux Vomica
Paní Smutná – Cygnus Cygnus
Pan Vlna – Natrum Muriaticum
Paní Štíhlá – Sepia
Pan Hrudník – Hyoscyamus
Pan Granát – Argentum Nitricum
Pan Šok – Aconitum
Pan Bylinka – Cannabis-I
Paní Stonková – Arnica
Pan Duch –Stramonium
Paní Spirálová –Tarantula
Pan Vous – Aurum
Paní Medailová – Platina

Autor: Bc. Malgorzata Rolla
Překlad: Tana Mohelnikova