Nejnovější články | PHOENIX On-line

Hodnocení uživatelů: 3 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

Problémy jsou součástí života, a pokud je řešíme, posunují nás dál, řešení smogu je určitě na pořadu dne.

V deníku Metro ze dne 7. 10. je rubrika "výrok týdne", ze které cituji výrok slovenského tenisty Martina Kližana: "Do Pekingu už nikdy, kašlal jsem a zvracel." Tato slova pronesl po zápase v Pekingu, kde po půlhodině hry se extrémně rozkašlal, a když dohrál, tak se pozvracel.

Toto jsou důsledky smogu, který velkoměsta produkují, ale neřeší…

LesSleduji znečištění ovzduší na planetě a viděla jsem záběry z NASA, jak kolem naší Země proudí vrstvy CO2. Množství CO2 je závislé na ročním období, v zimních měsících je hnědá valící se vrstva CO2 tak hustá, že skrz ni nejsou vůbec vidět světadíly. Následkem CO2 dochází k oteplování planety, jen za posledních 20 let došlo k rozpuštění ledovce na severním pólu o polovinu, což je stav sám o sobě alarmující, k němu musíme ještě přičíst neregulované kácení deštných pralesů pouze pro peníze.

Do této situace přichází ekologický program – Oxyprogram, který je nadějí pro Zemi i pro nás a přichází za pět minut dvanáct. Každý z nás má možnost se do něj hned zapojit.

Oxyprogram

Společnost vytvořila obrovskou plantáž, kde stromy pěstuje. Práce a péče o stromy na plantáži mají na starosti experti, takže do programu může vstoupit každý (i ten, kdo nemá možnost sám strom vysadit) formou rentabilního příspěvku.

Jak stromy rostou, naplňují hlavní smysl programu – pomáhají Zemi. Jedná se o jednoduchý program, jehož cílem je proměna negativní situace v pozitivní – pomoci zastavit globální oteplování a zvýšit množství kyslíku v ovzduší. Zhodnocení vstupní investice je pouze bonus pro člověka, který svou investicí přispěje.

Já sama se snažím se dělat věci, které mě naplňují a mají přitom i ekonomický efekt. Oxyprogram mě fascinuje, protože je to program ekologický – snižuje CO2 a zároveň přináší zisk. Tento program představuje perfektní propojení ekologie s investicí a je bezpečný. Garancí je kontrola mezinárodní auditorskou společnosti KPMG. Do programu se již zapojily takové společnosti jako je Opel, Sporttime, Family Frost a další.

Otázky pro zástupce společnosti pana Jaroslava Chytila

Co považujete za největší nebezpečí pro naši planetu z hlediska ekologie?

Myslím, že v součastné době je to globální oteplování, které není ani tak nápadné, ale o to je nebezpečnější. Stačí, aby se Země oteplila o pár stupňů a dojde ke změnám, které už nelze vrátit zpět. Globální oteplování je způsobeno nebezpečným plynem CO2 a ten vzniká činností člověka.

Jsou na celosvětové úrovni přijata nějaká opatření, aby se situace zlepšila?

Všechny západní země jsou si vědomy nebezpečí globálního oteplování, proto velcí znečišťovatelé ovzduší mají stanoveny emisní kvóty a je vytvářen tlak na neustálé snižování emisních plynů. Nutnost změny přístupu k této otázce si už uvědomuje i Čína, ale ještě nějakou dobu potrvá, než se změny k lepšímu projeví.

Kdo ekologický program Oxytree vymyslel a v čem vidíte jeho jedinečnost?

OxytreeProgram vymyslela společnost Carbon Solution Global, která má více ekologických programů (větrné elektrárny a další). Za nejzajímavější považuji Oxyprogram, nadchl mě z jednoho prostého důvodu: Každý dílčí projekt, do kterého člověk vstoupí, by měl být v souladu s projektem globálním, jinak musí časem ustoupit projektům perspektivnějším. Oxyprogram představuje geniální řešení zapeklité situace, do které se dostala celá společnost a zároveň přináší i člověku, který se projektu zúčastní organické a etické peníze, protože ani duchovní člověk nežije ze vzduchu a musí platit složenky...

Tak, jak škodily Zemi firmy v honbě za ziskem, tak je teď možné zachránit Zemi a přitom pomoci i sobě.

Co Oxyprogram řeší, v čem má Oxytree pomoci přírodě?

Program v první řadě má na bezpečnou míru snížit množství CO2 v ovzduší a tím zastavit oteplování Země.

Oxytree rychle roste, je neinvazivní a tedy bezpečný pro přírodu (není to plevel), když se stromy pokácí, znova vyrostou, dávají kvalitní dřevo. Díky Oxytree by konečně mohlo dojít k zastavení kácení deštných pralesů. Pro tyto unikátní vlastnosti je program předurčen  k širokému rozšíření do všech států.

Jaké jsou vlastnosti stromu Oxytree a jaký dává užitek?

Tento strom byl vyšlechtěn v laboratořích z druhu Paulownia (přesný název Paulownia Clon in Vitro 112) a protože produkuje 3x více kyslíku než ostatní stromy, říká se mu kyslíkový strom (Oxytree). Každý strom je užitečný tím, že neutralizuje škodlivý CO2, Oxytree neutralizuje 11x více CO2 než ostatní stromy a to proto, že má ohromné listy až 45 cm v průměru. V listech dochází k přeměně CO2 na kyslík, který strom vydechuje a uhlík (C) se ukládá do dřeva, dřevo tohoto stromu je velice lehké a velmi kvalitní. Mezi jeho vynikající vlastnosti patří vysoká výhřevnost (lepší než u hnědého uhlí). Po vyschnuti nepraská a nekroutí se, hodí se na parkety, jako obkladový materiál, má vynikající tepelné vlastnosti, hodí se na stavbu dřevěných domů i výrobu nábytku.

Samotný strom velice rychle roste, už za 6 roků má výšku 15-16 m, průměr kmenu je kolem 35 cm, má tvar válce a je bez suků. Kořeny stromu jsou v hloubce 9 m a z této hloubky si berou živiny. Strom se po 6 letech uřeže a z pařezu vyroste už za 4 roky nový strom do stejné výšky a takto je to možné zopakovat 4x, tedy za 20 let těžíme dřevo 4x, což s buky, duby a ostatními našimi stromy není možné. Tímto způsobem se ušetří naše pomalu rostoucí stromy a to je velice důležité. Strom snáší povětrnostní podmínky -25C až +45C a přežije i na méně úrodných půdách.

Jak je Oxytree rozšířený u nás v ČR?

Zatím velmi málo, stromky jsou zasazeny na Moravě, jsou to mladé tak roční stromky. Slováci, Maďaři a Rumuni nás dost předběhli, tam už je Oxytree velmi oblíbený a pěstuje se na desítkách hektarů. Pro zajímavost, do Oxyprogramu se zapojili i lidé z pro nás dálných zemí, jako je Kamerun nebo Kazachstán.

Může si Oxytree koupit každý člověk, který má půdu a vypěstovat si jej?

Ano, stromky nemají velké nároky na půdu, potřebují půdu, která leží v nadmořské výšce do 600 m, která není podmáčená a nemá kamenné podloží. Strom je odolný, daří se mu při teplotě od -25°C až +45°C a stačí mu PH 5-8,9. Každý, kdo si koupí Oxytree, dostane samozřejmě přesný návod, jak o stromky pečovat.

Co člověk z města, může se také zúčastnit programu?

Ano, právě lidé z měst můžou využít této možnosti a svěřit výsadbu stromů společnosti CSG, která nabízí 2 cenově dostupné programy, ze kterých si vybere každý.

Kdy je vhodné koupit sazeničky a kdy se stromy vysazují?

Oxytree domaV případě, že stromky za klienta vysazuje společnost, stará se o všechno ona, do Oxyprogramu je možné vstoupit kdykoli, jelikož společnost vysazuje několik desítek tisíc stromů Oxytree s předstihem. Když si stromky koupíte v zimě, je vám okamžitě přiděleno požadované množství stromů v již rostoucích sadech společnosti v Maďarsku nebo Rumunsku.

V případě, že člověk počítá s vlastní výsadbou, pak si zaplatí sazeničky a informuje firmu, kdy požaduje jejich dodání. Nejlepší dobou pro výsadbu je květen, červen a červenec.

Co se stane, když si člověk stromky koupí?

Pokud pro Vás výsadbu obstarává společnost, obdržíte od ní poděkování a informační email, že Oxytree byly vysazeny a k tomu certifikát. Certifikát obsahuje potvrzení, kolik tun CO2 zneutralizují Vámi zakoupené stromy v ovzduší za období 1 roku. Pokud si koupíte sazenice pro vlastní výsadbu, dostane návod, jak o stromečky pečovat, než vyrostou a zesílí natolik, že jim neublíží zvěř ani mráz. Péče o Oxytree se v podstatě neliší od péče o jiné malé stromky.

Co všechno obnáší být majitelem stromků, jaká práva majitel má a jaké garance společnost poskytuje?

U stromků, které za vás vypěstuje společnost, máte garanci jistých peněz, které dostanete na konci šestého a desátého roku a zhodnocení je až 150 % za 6 let. Takové zhodnocení vám v současné době nedá žádná banka. Další garancí je, že pokud by se stalo, že nutně budete potřebovat peníze, pak firma od vás stromky vykoupí, ale nedostanete zhodnocení, pouze vklad, který jste investovali. Ve společnosti je také každých půl roku prováděn audit mezinárodní auditorskou firmou KPMG, která kontroluje, zda přidělená množství stromů odpovídají fyzicky existujícímu sadu Oxytree.

Důležitá informace pro všechny, kdo uvažují o výsadbě stromu Oxytree, nakupujte přes oficiální web, protože se na trhu objevují pěstitelé, kteří nabízejí stromky, které nemají výše uvedené vlastnosti. Strom byl vyšlechtěn v laboratořích, a proto semínka a sazeničky zakoupené na trzích nemají jeho vlastnosti.

Samotný vznik Oxyprogramu je jistě pokrokem. Je ovšem na zvážení každého člověka, který přemýšlí do hloubky, zda do Oxyprogramu vstoupí nebo si sám vysadí kyslíkové stromy.

Nora Chvojková a Jaroslav Chytil (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)
První dvě fotografie pochází od pana Petra Ivančice, třetí fotografie je z archivu Jaromíra Tichého