Nejnovější články | PHOENIX On-line

Hodnocení uživatelů: 4 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

Překvapivou zprávou jak pro vás - čtenáře, tak pro nás - blízké partnery je rozhodnutí šéfredaktorky a majitelky časopisu PHOENIX paní Mgr. Hany Čechové, kdy ze dne na den rozhodla o ukončení vydávání tištěného časopisu PHOENIX. Prosincové číslo bylo tedy číslem posledním. Rád bych zde zrekapituloval celou situaci a nastínil další možnosti. Také bych rád vás, čtenáře, uklidnil, že nic není tak černé, jak to na první pohled vypadá, a že o své články nepřijdete!

Je asi všeobecně známým faktem, že časopis PHOENIX je od svého počátku projekt, který z nikoho neudělal a ani neudělá milionáře. Vlastně je tomu spíše naopak. Hlavním cílem bylo a je přinášet našim čtenářům zajímavé informace, které běžná mainstreamová média nechtějí otiskovat, nebo se jejich zveřejnění bojí. Od samého počátku byl časopis nezávislý a neovládal jej nikdo "mocný" ani vyhrožováním, ani kapitálem. A tak to zůstává i nadále.

Bohužel, přes veškerou snahu se situace časopisu (ve smyslu nákladů a výnosů) stala neúnosnou a časopis svůj "boj" v tuto chvíli prohrál.

Před pěti lety byly vytvořeny a spuštěny i webové stránky, které postupem času získaly stejný počet čtenářů, jako tištěná verze. Ve své době fungovaly také jako archiv časopisu.

Jistým znakem problémů časopisu byla již na jaře snaha stránky úplně uzavřít a přivést čtenáře zpět ke kupování tištěného časopisu. Protože nám bylo líto skutečně obrovského množství práce, které jsme do tvorby a následné správy stránek vložili, vymysleli jsme projekt nového internetového magazínu - PHOENIX On-line. Stránky jsme od PHOENIXu převzali na základě oboustranné dohody i přes to, že stránky nebyly dosud plně uhrazeny a vydavateli jsme odpustili zbývající část neuhrazené ceny. Začali jsme vyhledávat nové, zajímavé autory tak, aby jak tištěný časopis, tak i PHOENIX On-line mohli existovat vedle sebe. I když se snažíme, jedná se o běh na dlouhou trať a vše má svůj postupný vývoj, který však kráčí správným směrem.

Bohužel se nepodařilo nepříznivou situaci tištěného časopisu zvrátit a prosincové číslo bylo číslem posledním. Poněkud nefér mi přijde, že časopis skončil bez toho, aby o tom včas informoval nejen své čtenáře, ale také autory a partnery (včetně nás) a dal nám tak možnost se rozloučit se čtenáři a případně je informovat o dalších možnostech.

Poněkud zarážející je pouze styl, jakým vydavatelství tuto skutečnost oznámilo světu:

PHOENIX On-line

Jak jsme vás již informovali v průběhu léta, PHOENIX On-line je samostatný projekt a to, že tištěný časopis již nebude nadále vycházet, nemá na PHOENIX On-line negativní vliv. PHOENIX On-line funguje dále a budeme se snažit o dohodu se stávajícími autory tištěného časopisu tak, abyste jejich články nadále nacházeli zde na PHOENIX On-line, zejména pak pokračování započatých sérií (první díly uveřejněny v tištěné podobě).

Víme, že hodně z vás nerado pracuje s počítačem, a někteří dokonce nemáte ani přístup k internetu. Bohužel nemáme ale jinou možnost - náklady na tisk a distribuci časopisu jsou příliš vysoké a v současnosti v porovnání s prodejností časopisu neúnosné. Kompenzací pro vás může být skutečnost, že PHOENIX On-line je již přizpůsoben pro zobrazení nejen na počítači, ale i na tabletu, mobilním telefonu či čtečce elektronických knih, takže ho můžete číst nejen u stolu, ale i v posteli, cestou do práce, případně na záchodě (což je pro mnoho lidí zásadní parametr :-) ).

Pokud vás již nyní mrzí, že již možná nebudete komunikovat s redaktorkou tištěného PHOENIXu paní Stáňou Záhrobskou, snad vás potěší informace, že se bude částečně podílet na projektu PHOENIX On-line, takže s vámi bude v kontaktu i nadále.

Setkání PHOENIX 2016

A jak to bude se Setkáním, které se během let vyprofilovalo jako výborná akce? Mohu vás uklidnit: Setkání bude! Letošní setkání bude probíhat v tradičním duchu tak, jak jste byli zvyklí, a ve stejném složení organizačního týmu: Honza Weber a Stáňa Záhrobská.


Věříme, že vám na časopis PHOENIX zůstanou pouze kladné vzpomínky. Tištěná podoba časopisu sice zaniká, ale jak je pro PHOENIX typické, opět povstal z popela a již nyní nacházíte články s obdobnou tematikou na stránkách internetového magazínu PHOENIX On-line!

Co si o vzniklé situaci myslíte vy? Diskutujte s námi pod článkem...