Nejnovější články | PHOENIX On-line

Hodnocení uživatelů: 0 / 5

Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

Miloš Matula je původně filmovým a hudebním producentem (absolvoval FAMU), více jak poslední desetiletí je vyhledávaným duchovním učitelem, spisovatelem, terapeutem i koučem. Dlouhá léta se zabývá alternativní medicínou, spiritualitou a meditací, kterou rovněž učí na svých seminářích v rámci své šamansko-ezoterické školy Duchovní cesta pokojného bojovníka v České republice i v zahraničí.

Jeho láska k Egyptu vyústila v knize Achnaton a Nefertiti, faraoni Slunce, kde shrnul své více jak pětadvacetileté bádání, a která vyšla v roce 2010. Poté vydal knihy rozhovorů Hvězdy ezoterického nebe I. – Kniha plná energie (2011) a Hvězdy ezoterického nebe II. – Kniha plná zdraví (2012). V roce 2008 poprvé odjel do Střední Ameriky, aby poznal potomky Mayů a seznámil se s učením a moudrostí jejich předků, které zúročil ve své další knize 2013: Hvězdná brána k Novému věku (2012), která se zabývá nejen učením a tradicemi starověkých Mayů i jejich kalendářem, ale rovněž časovým zrychlením, starověkými civilizacemi a transformací vědomí v období let 1997-2026. Jeho dalším počinem je nádherná pohádka ze starověkého Egypta Zakletý ostrov s krásnými ilustracemi Inky Delevové, která vyšla v roce 2013. Knihu Dějinami za poznáním astrologie napsal společně s dlouholetou spolupracovnicí – legendou české astrologie Zošou Kinkorovou. V roce 2014 vydal své první meditační cd s názvem Meditace. Novinkou je jeho další meditační cd Zimní meditace, které se právě objevuje na trhu. V návaznosti na své knihy a cd pořádá meditační cesty a expedice po celém světě…

Miloš Matula

Miloši, právě vychází tvé meditační CD. Co bys nám o něm řekl?
CD Zimní meditace je již mé druhé meditační album po loňském CD s názvem Meditace. Opět se na něm podílel hudební skladatel Robert Jíša. Je na něm 10 meditací v celkové délce téměř 80 minut. Vychází ve dvou verzích: 1CD a 2CD DELUXE, na kterém je navíc 70minut krásné meditační hudby Roberta Jíši plus jako bonus ještě jedna mnou vedená meditace. Rok jsem čekal na poskytnutí audio práv od Miguela Ruize, neboť cd obsahuje kromě jiných i dvě z jeho meditací/modliteb z knihy Čtyři dohody, s kterými pracuji na seminářích již mnoho let.

Co je pro tebe meditace?
Meditace je pro mě zastavení, zklidnění a vyprázdnění mysli.

K čemu je to dobré?
Zklidníme se a vyprázdníme mysl, která je plná balastu. Převalují se nám v ní doslova kraviny – co máme dělat, co jsme neudělali, co budeme dělat. Točí se to jak pračka, mele se to dohromady a mnohdy dost vysilujícím způsobem. Také o tom výstižně zpívá Barbra Streisand ve své písni The Windmills of your Mind. Čím víc těch věcí se tam mele, tím je to horší. Lidé se nemůžou soustředit, uvolnit se. Na józe uvolníte tělo, ale je potřeba uvolnit i mysl. K tomu je právě meditace. Všechno odevzdat, všechno pustit. Vyprázdnit mysl. V tu chvíli jsme „čistý stůl“, jsme tady a teď. V tom prostoru a času bez hranic se dějí zázraky. Při meditaci stejně jako při energetických cvičeních, které učím, přichází obrovské množství energie. Musíme si také uvědomit, že mysl je neuvěřitelně tvůrčí. Zkuste si jenom dvacet minut zapisovat, co vám v hlavě běhá. Budete se divit, co je to za nesmysly… Lidé si neuvědomují ten tvůrčí potenciál mysli. Vše, co my tam tvoříme, se pak snažíme v našem reálném viditelném světě zhmotňovat. To je nebezpečné! Jsme lidé, nejsme andělé. Když tu a tam ulítnete s negativní myšlenkou, nic se nestane. Ale pokud budete neustále dokola opakovat negativní vzorce myšlení, tak si vše jednou zhmotníte a přivoláte.

V podstatě naše mysl je něco jako řítící se kočár. Necháme-li ho napospas, bez vozky, bez usměrnění, nedopadne to dobře. Nevíte, jestli se nevybouráte v první zatáčce, nebo vozu upadne kolo, nebo se zřítíte do propasti… A koho napadne vylézt na místo kočího a koně usměrnit, zastavit? Každý má šanci být kočím svého života, kdo to ale dělá?! Všichni to víme, ale nerealizujeme.

Vzpomeneš si na svoji první meditaci?
Ta nejvýznamnější byla asi poprvé ve Velké pyramidě v Gíze. Jedním slovem „neuvěřitelné“!

Jak začít s meditacemi?
Předstupeň meditace je relaxace. Tou začínáme v základním stupni mé šamansko-ezoterické školy Duchovní cesta pokojného bojovníka Světla. Relaxovat můžete klidně vleže, Lehnete si, uvolníte se, pustíte si příjemnou hudbu nebo třeba moji meditaci. Ležíte a posloucháte. Jestli usnete nebo ne, je jedno. U relaxace to nevadí. U meditace už je to jiné, proto se u ní neleží, ale sedí, jak je komu pohodlné. Tam už se předpokládá vědomá mysl. Držíme ji tak, abychom neusnuli.

Miloš Matula - Zimní meditace

Může začít člověk meditovat sám, nebo potřebuje nějaké vedení?
Samozřejmě může, ale je to podobné jako třeba v józe. Ano, můžeš sama cvičit jógu, ale víš, že když přijdeš do kurzu, má to jinou úroveň. Je tam někdo, kdo tě občas opraví, kdo tě nasměruje a kdo tě vede. Máš větší sebekontrolu, ale i větší bič nad sebou. Což doma není. Pokud medituješ sama doma, má to i jinou kvalitu energie, než když medituješ ve skupině. Skupinová energie zesiluje prožitky, pocity, vnímání je mnohem silnější. A o to vnímání jde především. Meditace je zvnitřnění. Obrácení pozornosti ke svému nitru, kdy přestaneš vnímat ruchy, které jsou kolem. Člověk je, jak říkám, neposedný. Má takové receptory, které zachycují všechno to hemžení kolem. Pak se ale nedokáže soustředit. Když se dokáže ponořit do svého vnitřního slunce, do vnitřního přístavu, tak se tam všechny nasbírané myšlenky nebo obavy rozpustí. Může se soustředit jenom sám na sebe. To by měly být naše první kroky – hledat sebe sama. A k tomu pomáhá právě meditace. Když se začneme vědomě, někdy i nevědomě, vnořovat do našeho nitra, dostaneme se někam k našemu vyššímu já, do nitra čtvrté čakry, a tam jsme doma. Tam přichází kontakt sama se sebou. Tam poznáme, kdo jsme, kým jsme, jací vlastně skutečně jsme. Hledat sám sebe, dotknout se sama sebe, zjistit, jaká je moje životní cesta, jaký je můj životní úkol tady na Zemi, by měl každý. Abych mohl být prospěšný druhým, musím ale začít láskou k sobě samému, být v souladu sám se sebou. To je první předpoklad jakékoliv duchovní práce. Jak píšu ve své knize 2013: Hvězdná brána k novému věku, začala se pro nás otevírat bána, okno k transformaci vědomí. Bude otevřené až do roku 2026. Díky meditaci můžeme přeprogramovat svoje vědomí a dostat se na jeho jiné úrovně.

Napsal jsi knihy o starověkém Egyptě, o Mayích… Co tě na tomto období a těchto kulturách fascinuje?
Všechny tyto starověké civilizace znaly tolik věcí, že je to velmi těžko pochopitelné nám, moderním lidem 21. století! Astronomie a astrologie, lékařství, pyramidy a chrámy, kontakty s „bohy“... Takový Egypt nikdy nezažil dospívání: ze dne na den se objevuje vyspělá civilizace. Odkud se vzal ten pokrok? Je evidentní, že tyto civilizace byly v kontaktu s mnohem vyspělejšími civilizacemi.

Na čem zrovna teď pracuješ? Chystáš nějakou novou knihu?
Právě vychází již zmiňované meditační cd s názvem Zimní meditace a brzy se objeví v prodeji ještě i meditační karty Thovt s hermetickým učením egyptského boha Thovta. Již přes deset let mám rozepsanou knihu Mystická Barbra Streisand a věřím, že ji konečně letos dokončím. Pár let pomalu pracuji na knize o učení boha Thovta, začal jsem psát knihu zaměřenou na pohyb a fyzické cvičení, které učím na svých víkendových seminářích. Mám rozepsanou i útlou knihu moudrostí pro každý den, před dokončením je další díl knihy rozhovorů Hvězdy ezoterického nebe III. – Kniha plná lásky. Rád bych letos vydal další meditační/afirmační karty, na kterých již pilně pracuju, a další meditační cd – to bude velké překvapení!. A kromě toho jsem natočil dvd o mayské Střední Americe. Ale na všechno potřebuji sponzory či reklamní partnery.

Jsi také velký cestovatel, vedeš meditační cest a expedice. Na jakou cestu se chystáš nyní?
V polovině února odlétáme opět za šamany do Ekvádoru – za mým kamarádem šamanem Augustinem Grefou a jeho rodinou, v dubnu to bude buď Bali, nebo Srí Lanka podle toho, jaký zájezd se prodá. A začátkem června to bude tradiční předprázdninový pobyt na některém z řeckých ostrovů a poté letní pobyt s túrami a seminářem v Tyrolsku. A na podzim poletíme znovu do Ladaku.

Miloši, máš na závěr nějaké poselství pro naše čtenáře na prahu nového roku 2016?
Největší moudrost spočívá v jednoduchosti: láska, respekt, tolerance, sdílení, vděk, odpuštění. Není to ani komplikované, ani uměle vytvořené. Opravdové poznání nic nestojí. Je zakódováno ve vaší DNA. Všechno, co potřebujete, je uvnitř vás. Velcí mistři to tvrdili již od začátku. Najděte své srdce a najdete svou cestu…


Více o panu Matulovi se můžete dozvědět zde: www.milosmatula.cz.

Spoluautor rozhovoru: Vladimír Mayer

Fotografie: Tomáš Pleskot