Nejnovější články | PHOENIX On-line

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

Amulety a talismany jsou předměty, které mají svou silnou, magickou vibrací chránit svého majitele. Možná se někdo z vás pousměje tomu, kdo ještě dnes – v 21. století, věří na tak trochu pohádkové působení amuletů – ale, jak říká staré české přísloví: "Kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp".

Jak to vůbec je s amulety a talismany?, Phoenix On-line

Podívejme se do historie – naši předkové byli daleko více než my teď spjati s přírodou a prasílou a znali mnohá tajemství, na která se my dnes teprve pomalu "rozpomínáme". Oblíbenost nejrůznějších amuletů potvrzují četné archeologické nálezy i vykopávky. Už lovci v době kamenné nosili ochranné amulety např. v podobě zlomku kostí nebo zubů uloveného zvířete, které jim také předávalo svojí animální sílu. V době rozvoje zemědělství a chovu domácího dobytka se amulety a různé talismany zakopávaly do půdy, aby hojně plodila a i domácí zvířata se chránila před "zlými duchy", aby byla zdravá a plodná. Ve starověku lidé nosili různé podoby ochranných božstev v podobě zvířecí i lidské. I křesťanský křížek je vlastně amulet, který nás má chránit. Samotnou kapitolu tvoří amulety – ostatky svatých, se kterými se ve středověku velmi "kupčilo". Většina tzv. ostatků však je podle výzkumů zvířecího původu (především z prasat). Amulety byly oblíbené a používaly se jak v době prehistorické, tak i v období starých civilizací – Egypta, starověkého Řecka, Římské říše, i v éře židovskokřesťanské. Své amulety měli i staří Keltové, a nesmíme zapomínat ani na jedinečné symboly buddhistů, na čínské znaky, které jsou i dnes populární – např. jin-jang apod. Své amulety a ochranné talismany mají hinduisté i muslimové, přírodní kmeny a národy Afriky i původní obyvatelé Ameriky – Indiáni a i vyznavači dalších náboženství a kultů.

Jaký je rozdíl mezi amuletem a talismanem?

Napovídá nám již samotný význam slova amulet, který pochází z latinského slova amuletum (předmět, který ochraňuje) nebo také amoliri (odvrátit). Amulet tedy znamená předmět, který má svého nositele chránit před pohromami a zlými vlivy. Význam talismanu je zase v jeho síle přinášet svému majiteli štěstí, zisk, lásku i zdraví. Říká se, že nejlepší je talisman dostat jako dar od osoby, která nás má ráda a přeje nám vše dobré.

Jak na nás amulety a talismany působí?

Amulety jsou žádané i dnes, protože fungují – jsou v nich uložené informace, myšlenky, prosby i naděje pro lepší život, ochranu, zdraví, štěstí, lásku i peníze. Nejvíce ale působí víra v jejich účinnost – myšlenka zformovaná do obrazce posvátné geometrie, symbolu, která byla do amuletu vložena při jeho výrobě. Amulety vytvářeli zasvěcenci, kteří měli znalosti alchymické, astrologické, měli také znalosti z oblasti chemie, fyziky i přírodovědy a věděli, jak funguje náš svět – že vše má svoji specifickou vibrační a informační hodnotu. Při zrodu amuletu záleží velice na synergii – spojení, načasování a především vloženém energeticko-informačním kódu. Nabijeme-li jakýkoliv předmět svou myšlenkou (tím, že se soustředíme na danou záležitost), bude amulet fungovat jako ten nejsilnější pozitivní zářič jak pro nás, tak i pro naše blízké.

Mnozí herci, zpěváci i vrcholoví sportovci nosí své tajné amulety a talismany a věří v jejich ochrannou moc a sílu. Pomáhají jim při vystoupeních, soutěžích a sportovních výkonech.

Amulet by měl být svým nositelem očištěn a posvěcen při osobním rituálu, měl by být nošen na těle, popřípadě uložen do peněženky, kapsy, kabelky apod. Amulety se mohou darovat, ale ne půjčovat!

Amulety a talismany slouží k tomu, aby nás chránily před nebezpečím, kletbou a zlými silami. Mají nám přinášet štěstí, zdraví, prosperitu a také lásku. Nejlépe fungují jako dárek, jestliže jsou darovány s dobrým úmyslem – přinášet obdarovanému hojnost a požehnání ve všech oblastech jeho života.

Druhy amuletů a talismanů

Existují amulety pro ochranu při magických rituálech, amulety pro zdraví, nalezení pravého partnera, pro šťastný osud i zlepšení finanční situace. Amulety jsou nejčastěji v podobě různých přívěsků a náramků, které můžeme nosit přímo na těle. Mohou to být ale i sošky, které umístíme do svého osobního prostoru. Může se jednat i o amulety v podobě mincí přinášejících hojnost, o runy a staré keltské znaky, které nám dodávají pozitivní energii apod.

Amulety a talismany můžeme také dělit podle astrologických znamení

Beran

21. březen – 20. duben

Pro aktivního, rychlého Berana jsou důležité ochranné amulety, protože Beran často riskuje a je hodně v pohybu. Dobrou volbou je zlatá podkova – symbol štěstí a klidu. Spirála, která přináší pocit nekonečnosti a opakujících se cyklických dějů v životě, je to také ochranný znak. Včela, která symbolizuje pracovitost a usilovnost, vůli a píli dovést věci do zdárného cíle. Je také ochranou pro ty, kteří jsou často na cestách.

Býk

21. duben – 20. květen

Zemní znamení Býka ocení zlatou berušku jako nositelku úspěchu, štěstí a prosperity. Většinou se nosí na krku jako přívěsek nebo také jako brož. Býk je znamení pomalé a těžce rozhodující, proto také talisman v podobě ptáka, většinou sokola, který pomáhá k odvaze a touze po svobodě a oproštění se od závislostí na zemské spoutanosti, ať již v oblasti vztahů, peněz nebo kariéry. Pro toto znamení je také vhodný symbol Venuše, představující ženskost a krásu.

Blíženci

21. květen – 21. červen

Těkaví a nestálí Blíženci, hledající neustále různé zprávy, informace a novinky, jistě ocení klíč, který symbolicky otevírá bránu poznání a vědění. Také kříž, který je jedním z nejstarších symbolů, a který se používal téměř ve všech starých náboženstvích a kulturách, je vhodný pro toto znamení. Kříž není jen symbolem křesťanství, ale také představuje čtyři světové strany, spojení mezi aktivními mužskými a pasivními ženskými silami. Je to také symbol spojení Nebe a Země.

Rak

22. červen – 22. červenec

Pro citlivé znamení Raka jsou talismany i amulety velmi důležité. Především je to želva jako symbol pevného bodu, ve kterém je ukotven náš svět. Je také znakem dlouhověkosti a přináší svému nositeli moudrost, životní optimismus a nadhled. Vhodný je i čtyřlístek, jehož jednotlivé lístky představují úspěch, bohatý život, věrnost v lásce a zdraví. Dále je to tajemná pyramida, jejíž tvar soustřeďuje vesmírné síly, které nás podporují.

Lev

23. červenec – 23. srpen

Talismany by měly chránit své majitele před útoky druhých, ale i před vlastním hněvem a riskantním chováním, kterému právě toto znamení často podléhá. Pro znamení Lva je nejlepším talismanem slunce jako znak záře, energie a síly jedince. Drak jako královský symbol moci a nadvlády, podle čínských pramenů napomáhá k dlouhověkosti a zdraví. Dále také slon, který je symbolem šťastného života a spokojenosti, štěstí ve hře a také symbolem vlády a moudrosti.

Panna

24. srpen – 23. září

Pro znamení Panny, které potřebuje k životu řád a stabilitu, je vhodný amulet ve tvaru čtverce, který představuje zemní princip, stabilitu a logiku. Také zelený cvrček, který zaručuje dobrou úrodu, úspěch v povolání a přináší svému nositeli štěstí zvláště v práci a obchodě. Dále je to také květina lilie, která představuje nevinnost, čistotu a věrnost. Svého nositele vede k poklidnému a věrnému životu v lásce. Je také symbolem víry ve vyšší dobro.

Váhy

24. září – 23. říjen

Znamení Vah potřebuje dostatek lásky a přijetí. Vhodným amuletem je pro ně proto srdce, které představuje lásku a zamilovanost. K podpoře důvěry a naděje pro pozitivní životní vývoj je vhodným talismanem hvězda. Také je to znázornění tajemného a mystického čísla sedm. Všechny Váhy touží po harmonii a kráse, proto také jakýkoliv amulet z tyrkysu, který je prý božským kamenem, přinášejícím zdraví, štěstí i lásku.

Štír

24. říjen – 22. listopad

Nejlepším talismanem pro toto znamení je jeho symbol – štír, který jim připomíná sílu nezdolného znamení. Také skarabeus, který představuje symbol duchovnosti a také zmrtvýchvstání a věčného koloběhu života, a svému nositeli přináší zdraví, dlouhověkost a moudrost. Dále je to žába, která je amuletem prosperity a plodnosti. Její nošení v podobě přívěsku pomáhá proti sterilitě a ženským zdravotním problémům.

Střelec

23. listopad – 21. prosinec

Dynamické znamení Střelce potřebuje talisman, který má svého nositele ochraňovat na cestách. Je to především hvězda, která je znamením naděje a také nalezení cesty z problémů. Má mnoho různých podob – čtyřcípá, pěticípá atd. Přináší naději i v těžkých chvílích, ochraňuje svého nositele a pomáhá při řešení životních problémů. Je to také šíp, který představuje jasný záměr a cíl. Dále sova, jako symbol životní moudrosti a dlouhověkosti a přinášející energii pro studium.

Kozoroh

22. prosinec – 20. leden

Nedůvěřivému a opatrnému znamení Kozoroha prospívají symboly prosperity a materiálních hodnot. Jsou to především mince, ať již staré či novodobé, exotické, zlaté, stříbrné nebo z obyčejného kovu. Dále je to astrologický symbol naší země – kříž v kruhu, který představuje naši ohraničenost, spojení se zemí, ale i s nebem. Kozorozi také uvítají krásný drahokam safír nebo symbol čistoty a krystalické průhlednosti – křišťál.

Vodnář

21. leden – 19. únor

Boží oko je pro svého nositele prostředkem k univerzálnímu poznání vycházejícímu z nadpozemského zdroje. Vede k touze po učení a studiu, zvláště pak v tajných – okultních vědách. Je to amulet, který svého nositele ochraňuje. Pro Vodnáře je také vhodný symbol devítky, která představuje tajemství a propojení s univerzálními silami. Jako amulet je vhodný i znak jejich planety – Uran.

Ryby

20. únor – 20. březen

Znamení Ryb talismany nejen vyhledává, ale i vyrábí. Nejraději mají mušle, ulity s přírodními spirálami, které přináší svému nositeli mír a pokoj v duši a poznání vyšších zákonitostí vesmíru. Zvláště vhodné jsou tyto talismany pro podporu plodnosti. Dále jsou to postavičky různých andělů, elfů, skřítků a víl. Samozřejmě i symbol ryb, který je nejen starým symbolem křesťanství, ale také znakem rodinného štěstí a lásky.