Nejnovější články | PHOENIX On-line

Hodnocení uživatelů: 0 / 5

Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

Přední česká odbornice na infekční choroby Doc. MUDr. Vilma Marešová CSc. z Infekční kliniky II. lékařské fakulty Univerzity Karlovy poskytla dvacetiminutový rozhovor rozhovor on-line televizi Aktualne.TV, který vyšel dne 25. 11. 2015. Hovoří o tom, jak si sami vlastní hloupostí pěstujeme pěstujeme kmeny bakterií odolné jakýmkoliv antibiotikům.

Doc. MUDr. Vilma Marešová CSc. - Hrozí nám postantibiotická éra

Na celý rozhovor se můžete podívat na video.aktualne.cz

Ať se nám to líbí, nebo ne, jsou infekční nemoci, se kterými si tělo samo neporadí a na které jsou krátcí i bylinkáři a přírodní léčitelé. Patří mezi ně například klíšťová meningoencefalitida, nebo prozaičtější zápal plic. V obou případech se hraje o čas a vyžadují skutečně silné léky ze skupiny antibiotik. Našim čtenářům není třeba vysvětlovat, že antibiotika jsou zbraní ne se dvěma, ale dokonce se třemi ostřími. Na jedné straně zachraňují život, na druhé jsou schopná negativně ovlivnit fungování lidského těla na mnoho týdnů a měsíců a na třetí straně při neuvážlivém užívání způsobují vznik bakteriálních kmenů odolných vůči jakékoliv léčbě.

V rozhovoru se dozvíte, jaká hrozba nad námi visí právě proto, že si hrajeme s ohněm a užíváme antibiotika tam, kde to není nutné, nebo je neužíváme správně.