Nejnovější články | PHOENIX On-line

Hodnocení uživatelů: 0 / 5

Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

Skrytá podstata léčivosti květin

Postupme tentokrát od spíše obecných úvah o květinách k jejich nejznámějším druhům. Začněme od jara. Máme štěstí, že v trávě nalezneme nepatrné fialové body? Tak jako se pokora někdy obtížně hledá v nitru, protože se nevystavuje na odiv, je to i s obyčejnou nenápadnou fialkou. Vědci popisují, že v duchovním světě za ní stojí překrásná duše. Mohla by svou silou léčit třeba tuberkulózu. Proč?

Slunečnice

Tato nemoc vzniká rozpalováním hrudi výbušností, nenávistí, sexuální nevázaností a podobně. Lékem zde jsou opačné vlastnosti, jejichž nositelem je mj. i fialka: pokora, skromnost, něha, tichá laskavost. Ztišený pohled na květinu bez rozmrzelosti nad tím, že se nám to snad hned nedaří plně, nás může k povaze květiny přiblížit i bez návodu, co si u ní máme představovat. Vybavujme si meditačně třeba to, jaký je asi člověk, spřízněný se silami fialky. Vyjde nám, že je prostoupen duchovní jemností, moudrou ústupností, nenáročností, je obětavý, nedere se chtivě do popředí, nevyžaduje přílišnou pozornost, nečeká na odměnu, ale v ústraní šťastně pracuje pro dobro druhých či budoucích, až tím duchovně fialkově voní. Něha fialky očišťuje dechové orgány od žlučovitosti a vášnivosti. Není to jednoduché a logické? Možná byli takoví i Čeští bratři, kteří v tichu svých chaloupek tajně pracovali pro šíření zbožnosti a osvěty národa. Takovými ctnostmi si budujeme éterické útvary, rozpouštějící nastřádané negace, ať už se začaly projevovat formou nemoci, nebo jsou ještě kdesi v latenci. (Podle R. Steinera vznikla mohutná vlna tuberkulózy počátkem minulého století v důsledku závisti a zášti proletariátu a jeho nenávistné touhy změnit bojem běh světa, jak jej k tomu podněcoval marxismus.) Můžeme takto neviditelně léčit i vhodnou imaginací. Vzteklého, náruživého či brutálního partnera, příbuzného, kolegu atd. můžeme v představě zasypávat množstvím fialek, nechávat v nich jeho duši vykoupat, nasytit - tím nic nezkazíme, jen pomůžeme. Ale nečekejme hned zázračné úspěchy. Tyto vlivy musí duši obalovat velmi dlouho.

Je zajímavé, že žluč, jež souvisí se vzteklostí, je na opačné poloze barevného spektra, než fialka. Snad není náhodou i to, že fialová barva je tradičně barvou duchovnosti: vzniká rovnovážným smíšením dvou základních barev - červené a modré, citu a myšlení. Fialovou barvou svítí pouze ty hvězdy, které ze sebe vydávají tepelné maximum, tedy hvězdy nejžhavější. A i ony mohou na hvězdné obloze vypadat úplně nenápadně.

Sedmikráska - "oko dne"

Kosmické proudy, kterými jsou květiny napájeny, mohou působit na naše vnější i vnitřní struktury. Přibližme si ještě na několika dalších příkladech, jaké síly nám podle zasvěcenců mohou dát některé rostliny. Zůstaňme ještě na jaře. "Obyčejnou" sedmikrásku nazývají Angličané "okem dne" (daisy). Možná to souvisí s tím, že vyjadřuje hlubokou moudrost. Je prvním pozdravem Země slunečním bytostem a ani mráz ji nezničí. Má vnitřní odolnost pravé duchovní moudrosti, prosté, Bohu oddané a Bohu důvěřující duše. Je naplněna silou sedmera léčivých ctností (protože všechny ctnosti jsou, jak známo, léčivé). Staří tyto síly ještě rozeznávali a názvy květin mnohdy proto poukazují na jejich základní síly. U sedmikrásky je to sedm krás, naplňujících nitro její skupinové duše. Nejzákladnější z nich je pokora. Proto ji prostý lid nazýval i chudobičkou, prostým kvítkem, pokorně vyrůstajícím u každé cesty. Rostla tak samovolně jako pokora z čisté duše, když je plně oddaná Bohu. Chápe jeho velikost a nekonečnost jeho lásky. Sedmikrásky jsou rozeseté síly hvězd, jejichž světelné paprsky se dotkly Země a pokorná láska Země jimi odpovídá slunečním paprskům a hvězdným záchvěvům. Jak inspirativní lék na honění se za drahými předměty, které nám tak často ubírá jak životní síly, tak čistotu a klid duše a tím tvoří podhoubí pro choroby. Ani nepotřebujeme fyzické výtažky v podobě pilulek, stačí klidný a soustředěný pohled a postupně se danou květinou nechávat prostupovat.

Tulipán - symbol hlouposti? Hloupost!

Tulipán v sobě tají vnitřní moudrost - je saturnskou květinou. Stává se darem jen tehdy, když se člověk snaží o duchovní život a o moudrost. Ta se jeví na zemi jako hloupost těm, kteří nechápou duchovní nadsmyslové pravdy. V jejich očích bývá chování duchovního člověka hloupé. Proto se někde tulipán vžil jako symbol hlouposti, to však neodpovídá duchovní pravdě. Jeho kalich symbolizuje otevřenou hlavu pro spojení s kosmickými silami. Tulipán podporuje chápání nadsmyslových úrovní a dává i pomocnou sílu k vytrvalosti a píli. Opět - jak snadná meditace: otevřeme svá nitra tak jako kalich tulipánu bezpečným vlivům shora, kde nevládne tíha, starosti, výčitky, ukřivděnost, nemoc. Začněme věřit moci a síle takovýchto imaginací a přesvědčíme se o jejich blahodárnosti. Jsou určitě bezpečnější než například účelové sugesce, které nám autoritativně předepíše některý psycho-opravář. Navíc to uděláme sami od sebe a svou snahou a to má také svůj význam.

"Zvonková královnička"

Takto bývala popisována imaginace skupinové duše zvonků. Její nebeská krása je andělským zjevem. Má šat upředený ze samých bílých, růžových a fialových zvonků, které ustavičně vyhrávají zvonkovou symfonii. Zní tak tajemně a jemně, že se podobají zlatým hláskům éterických gnómů. Zvonky symbolizují toleranci, blahovůli a schopnost harmonizovat všechny prvky života, do něhož jsou ponořeny. Probouzejí hudební nadšení a duchovní sílu sférické harmonie. Horské zvonky probouzejí intuici a posilují i duchovní sluch. Magické síly horských zvonků fialové barvy přinášejí protiváhu  materiálnímu životu a přibližují nás k vnímání dění v nadsmyslnu. Přinášejí zvláštní posvěcení Duchů hor. Musíme-li se učit třeba ke zkouškám, je meditace na zvonky oblažující a posilující inspirací.

Vřes - věrnost lásky

Obyčejný vřes obsahuje nejčistší marsické devachanské síly. Má hluboký magický účinek. I když má jen drobné kvítečky, přesto jsou krásně formované jako miniaturní kalíšky. Jsou i symbolem duchů lesa a lesních víl, které se ukrývají v hlubokých lesích a nerušeny ve svém tajemném klidu rády tančívají na mýtinách. Víly milují vřes, a proto je jasnovidci vídali i malovali s kytičkou vřesu u pasu. Mysticky vyjadřuje vřes věrnost lásky. Ochraňuje před zlými duchy dolní marsické úrovně, tedy před agresí, hněvem, vášněmi atd. Je dobrým kondenzátorem duchovních sil a proto i maličká kytička postačuje k rozehnání zlých sil a přitahování magických sil dobrých. Proto se může používat i do svatyní a míst našich meditací a modliteb - nebo jinak řečeno - domů. Jeho síly vydrží dlouho.

Lilie - symbol nevinnosti a prostoty

Bělostné lilie odnepaměti inspirují k očistě a neposkvrněnosti duše a poté i těla. Mívaly je na zahrádkách naše babičky. Tyto lilie spoluvytvářely i charakteristickou letní vůni kostelů. Kam zmizely? Jejich nynější náhražky z obchodů nevoní, někomu spíš až páchnou. Popišme povahu oné pravé, původní lilie. Naše nejtěžší zatížení bývá vetkáno do našich tuhých substancí. Jen to, co je v našem nitru egoisticky zatvrdlé, se může stát terčem střel osudu či nepřátel. Osudovým zásahům sice můžeme na čas uhnout (například snadným "vyléčením" nemoci bez vnitřní nápravy toho, co ji v naší povaze zapříčinilo), další zásahy však mohou být tím razantnější. Jedině postupné rozpouštění všeho osobnostního chtění, požadavků, představ atd., nabytí pokory před boží vůlí, rozpoznání, přijetí a následné odpařování všech vývoji překážejících substancí navozuje neosobní život a ten zháší tíhu karmy. Nechme se prostoupit vonícím dechem lilií s poselstvím nevinnosti a prostoty, které nám svou magickou silou pomohou přelamovat a rozmělňovat naše ztuhlé povahové substance přes kolo osvobození. V člověku, který je již prostoupen mariánskou čistotou, lehkostí a nevinností, nebude již nic, co by kladlo odpor při lámání na kole osudu. Pravá nevinnost, ke které inspiruje duše lilie, jednou natolik zvláční a zéterizuje naše bytosti, že v nich již nebude nic, co by se dalo zlomit. Procházejme si proto naše vnitřní obsahy, co vše tomu ještě brání a jsme-li ochotni to na sobě změnit. Jistě, nic nelze naráz, ale nezapomínejme na boží pomoc. Vida, další námět na meditaci. K tomuto rozvolňování a k této ohebnosti vůči nárazům je zároveň zapotřebí nezlomné vůle a pevné duchovní páteře.

Kouzelné proměny květin v běhu ročních období

Všimněme si i odlišnosti květin, kvetoucích v jednotlivých ročních dobách. S příchodem jara Země vydechla život a probudila se její duchovní podstata. Opět se neviditelně rozšiřují ovzduším krása, láska a nesmrtelné ideály. Proto je vše ještě křehké, při zemi. Příroda se postupně zkrášluje, rostliny otevírají první kvítky, tak jako se mají v člověku na jaře jeho života otevřít pod dotekem nebeského světla ideály a ctnosti. V jarním vzduchu proudí univerzální obrazy nebeských ideálů a nabízí se inspirace každému, kdo se snaží otevřít a přiblížit.

V plném létě přestávají zelené části rostlin růst, ale na jejich koncích zahoří zhmotnělý zázrak - posvátný oheň květu. Je snesen a utkán z mohutných a líbezných prostorů. Kosmičtí umělci používají ke tvorbě letních květů již mohutnější a smělejší vzmach, než kterým byly vytvořeny droboulinké jarní kvítečky fialek nebo bledulek v čase, kdy se zemský povrch teprve probouzel. Zatímco jarní květy měly magickou léčivou moc (ta souvisí i se symbolikou léčivé Rafaelovy hole jarního vzkříšení), květy podzimu mají sílu působit k uvnitřnění kosmického proudu do našich niterných hlubin.

Proto nám třeba astry a jiřiny mohou poskytovat duchovní posilu při skleslosti nebo zmírňovat naše rozrušení a stresy jako slunný podzimní den, ve kterém sice již víme, že brzy slunečné dny pominou, ale ještě se můžeme radovat z jejich měkké, byť melancholicky zastřené krásy a smířlivosti s osudem.

Zadumaná chryzantéma je ovládána Saturnem, pokud působí ve Štíru. Proto se používá jako symbol duchovní zralosti a spojení s nadsmyslovými silami. Symbolizuje koncentraci na duchovní život a meditaci o posmrtném životě. Její síly zasvěcují k poznání Pravdy a pomáhají k uklidnění myšlenek a k rozvaze, jež je potřebná hloubavému duchu. Usměrňuje životní okolnosti, aby se člověk mohl věnovat duchovnímu rozjímání. Vážný a rozjímavý duch Saturnův zde působí mocnou inteligencí a mlčenlivou důstojnou krásou. Máme-li před sebou těžké problémy, je chryzantéma nadaná silou pomoci nám je klidně a s rozvahou řešit, aby vše odpovídalo řádu a aby nás řešení neuvádělo do nových problémů. Je květem usmíření mocností osudu.

 

Tento článek byl zveřejněn v tištěném časopise Phoenix 04/2014.