Iluze ega – Wayne W. Dyer
Wayne W. Dyer
Mezinárodně uznávaný autor a řečník v oblasti osobnostního rozvoje a duchovního růstu. Autor více než čtyřiceti knih, z nichž se více než polovina stala podle New York Times bestselery. Jeho příznivci ho s láskou titulují "otec motivace".
Navzdory tomu, že své dětství prožil v dětských domovech, Wayne dokázal překonat spoustu překážek a docílit toho, že se jeho sny staly skutečností. Dnes učí ostatní, jak dosáhnout podobného. Jeho hlavním poselstvím je myšlenka, že pokud ctíme své vnitřní božství a vědomě si vybíráme život žitý z úrovně Vyššího já, pak můžeme prožít naplněný život a zrealizovat své největší sny a touhy.
Jeho výjimečnými myšlenkami se můžete inspirovat na www.DrWayneDyer.com. Jednu z nich čtenářům PHOENIXu s laskavým svolením autora přinášíme.
Blog Wayne W. Dyera - Iluze ega
Ego nikdo nikdy neviděl. Je jako přízrak, jehož řídicí vliv přijímáme jako součást našeho života. Pro mě není ničím víc než pouhou představou, kterou si vytváří každý z nás sám o sobě. Ego je pouhou iluzí, ale velmi významnou. Pokud dovolíte egu, aby se stalo vaší identitou, může vám to bránit v poznání vašeho pravého já. Ego je jen falešnou představou. Věřit, že jste tím, co máte, nebo tím, co děláte, je jen cestou, která nikam nevede.
Určitě jste si někdy všimli slova AMBULANCE napsaného pozpátku na kapotě sanitky, aby ho řidič ve zpětném zrcátku mohl snadno přečíst. Vaše levá ruka se v zrcadle zobrazuje jako pravá, vaše levé oko je pravé. Chápete, že tohle je pohled zpět a podle toho se i zařídíte. Nezaměňujete přitom realitu s pohledem do zrcadla.
Představa ega o nás samých se velmi podobá příkladu se zrcadlem, jenže bez úpravy. Vaše ego po vás chce, abyste hledali to uvnitř venku. Iluze vnějšího světa je jeho hlavní náplní.
Naše ego je s námi od doby, kdy jsme začali myslet. Zahrnuje nás falešnými vzkazy o naší opravdové podstatě. Vnucuje nám představy o tom, co nás učiní šťastnými, a výsledkem je naše frustrace. Nutí nás zvyšovat svoji důležitost, i když vlastně jen toužíme po hlubších a bohatších životních zkušenostech. Důsledkem toho znovu a znovu upadáme do prázdnoty a nevíme, že se pouze potřebujeme zbavit té falešné představy o sobě samých.
Naše opravdové já je věčné. Je božskou silou uvnitř nás. Skrze Vyšší já si uvědomujeme naši vnitřní realitu, ne vnější svět iluzí. Úžasně to popisuje Sogyal Rinpoche v Tibetské knize žití a umírání: "Po celý život v nás žijí dvě osoby. Jednou z nich je ego - užvaněné, náročné, hysterické, vypočítavé; druhou z nich je skrytá duchovní bytost, jejíž moudrý hlas slýcháváme jen zřídka." O skryté duchovní bytosti mluví jako o našem moudrém průvodci.
Když se naučíme překročit iluze vytvářené a podporované naším egem, pak se s tímto moudrým průvodcem můžeme spojit. Do svého života můžeme pozvat vyšší aspekt nás samých a užívat jeho přirozenou, milovanou podstatu.
O proměně života řízeného egem do života žitého a řízeného Vyšším já se dočtete ve stejnojmenné Waynově knížce Proměna. Více info na www.ibalance.cz.
Tento článek byl zveřejněn v tištěném časopise Phoenix 06/2015.