Nejnovější články | PHOENIX On-line

Hodnocení uživatelů: 0 / 5

Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

Časy, kdy jsme mohli vidět po vesnici pobíhat jen skromně oděné a bosé děti, nejsou až tak dávné. Jako školáci jsme je sami ještě obdivovali, zato dnes bychom byli zřejmě považováni za místní blázny! Dříve se poměrně mnoho lidí řídilo zdravou intuicí a dnes jsme řízeni "průmyslovou revolucí". Tradiční prostředky a učení upadají v zapomnění a jsou nahrazovány novými, mnohdy nedostatečně odzkoušenými léky a návody pro zdraví.

A co říká statistika na náš krásný a moderní umělý svět? Dnes připadají téměř dvě vážné choroby doprovázené desítkami malých na jednotlivce!

Otužování

Pojmenujme některé příčiny:

  1. Využíváme nové a tělu neznámé technologie při výrobě potravin a dovážíme spoustu plodů z jiných klimatických pásem, např. vodnaté kyselé ovoce, jako jsou citrusy, kiwi, ananas…, Ani brambory nebo rajčata nemají žádnou pevnost a pružnost, kterou naše orgány potřebují a postrádají.
    Srovnejte: Dříve se více využívaly suroviny, na které jsme byli po generace zvyklí, a hlavně odpovídaly našemu klimatu, ve kterém rostou silné, na minerály bohaté a odolné plodiny díky proměnnému chladnějšímu počasí.
  2. Používáme nejrůznější chemie pro ošetření a růst plodin, které tak slábnou, vodnatí a rychle se kazí. Nové GM technologie zvyšují hrozbu trvalého genetického poškození všech plodin s neodhadnutelnými následky.
    Srovnejte: Dříve naštěstí nebylo nic takového známé.
  3. Přejídáme se a život si "zpříjemňujeme" nejrůznějšími pamlsky, kávou, čokoládou, chemizovanými nápoji atd., které se často stávají hlavním jídlem.
    Srovnejte: Dříve převládala skromná strava z neextrémních potravin, jakými jsou obilí a zelenina.
  4. Mnoho z nás má sedavé zaměstnání, pobývá v přetopených a "přechemizovaných místnostech".
    Srovnejte: Dříve se více lidí živilo převážně fyzickou prací na čerstvém vzduchu.

Začínáme postupně

Otužování

Kromě již všeobecně známých změn v jídelníčku můžeme zkusit postupné otužování. Ani nemocní a všeobecně oslabení lidé nemusí před zimou prchat. Stačí jen více trpělivosti, opatrnosti, pozvolné přípravy a výsledky se jistě dostaví. Pamatujme hlavně na základní pravidlo, tj. chceme-li posílit naše orgány a celé tělo, musíme mu nabídnout zdravou a silnou stravu. Pak se nemusíme obávat každodenní studené sprchy, chození naboso ve sněhu nebo ranní rose (podle S. Kneippa) ani občasného plavání v jakémkoli počasí.

Co si však mnohdy neuvědomují ani otužilci, to je potřeba pravidelného, nejlépe vytrvalostního sportu, který dokáže tělo nejen zahřát, ale také rovnoměrně dopravovat kyslík a živiny do všech buněk. Voda předává teplo asi dvacetkrát rychleji než vzduch, takže vydržíte-li plavat ve studené vodě pouhých 3 až 5 min, prohřejete své tělo tak, jako několika kilometrovým během.

Nechcete-li riskovat své zdraví, přiměřeně svým možnostem sportujte a držte se hesla: "Dokud mohu, musím!"

Dříve bylo otužování přirozenou součástí života, protože lidé fyzicky pracovali a neútočila na ně ze všech stran reklama nabízející nejrůznější "chemikálie a zhoubné pohodlí". Dnes již můžeme říci, že zkušenost a cit (nepleťte si s nejistou intuicí, která není postavená na logickém základě jako např. zkušenost) dokáží vést tělo i za nepříznivých podmínek tak bezpečně, že nepříznivé stavy, jakými jsou např. prochladnutí, promáčení oděvu v chladném počasí či chůze v mokrých botách, obrátíte ve svůj prospěch. Začněte se učit a střádat zkušenosti a jednoho dne nebude žádný problém jít s mokrými vlasy v zimě z bazénu, chodit třeba pět minut denně naboso po sněhu a vyléčit tak horečky či silné chronické nemoci kloubů, hlavy i páteře.

Možná tomu nebudete věřit, ale nejlepším lékem všech dob byla a stále je ZIMA, HLAD a DŘINA! Tyto tři "lékaře" si dobře pamatujte. Jsou účinní, působí stále, nemají vedlejší účinky a jsou zadarmo!

Co byste měli znát, nemáte-li žádné zkušenosti s otužováním?

  • Před každým otužováním a po něm vždy cvičte a běhejte až do zahřátí těla (orgány včetně srdce se stanou více elastické a chuť do otužování se zvýší).
  • Budete-li běhat (například po travnatém zasněženém hřišti) bosi, oběhněte nejdříve jedno kolo obutí, druhé naboso a na závěr opět obutí.
  • Nikdy nevystavujte po otužování holé části těla volnému vzduchu a větru.
  • Máte-li v oblibě např. horkou páru nebo saunu, nezařazujte jí nikdy na závěr po fyzickém výkonu, protože teplo ještě více oslabuje. Totéž platí i po zimní vycházce. Nejméné půl hodiny se aklimatizujte před vstupem do vyhřáté místnosti a doma vyvětrejte.
  • Několik hodin před a po výkonu nejezte žádné extrémní potraviny, jako jsou sladkosti, ovoce, přesolená jídla, alkohol …

A víte, proč se tyto informace běžně nedozvíte? Asi proto, abychom nezažili tu "hrůzu", kdyby se lidé začali uzdravovat sami a navíc zadarmo. Zda tedy budete podporovat neekologický byznys se zdravím nebo přirozené tradice, to záleží jen na vás. Nakonec uvidíte, kolik legrace si užijete s rodinou nebo přáteli při společném otužování nebo běhání po sněhu.

Přejeme vám šťastný, zdravý celý příští rok a mnoho sil při "překonávání sebe sama".

 

Tento článek byl zveřejněn v tištěném časopise Phoenix 01/2013.

Otužování