Watsu – relaxačně-dotyková léčebná masáž
Monika Klímová,
watsu, Plzeň, www.watsu-czech.cz
Na začátku vysvětlím, co je WATSU: Watsu je relaxačně-dotyková léčebná masáž, kdy jsou spolu masírovaný, tedy "partner ve vodě", a watsu-terapeut ve vyhřátém bazénku, a houpavými, kolébavými a jemnými pohyby je "partner ve vodě" vodou a watsu-terapeutem bezpečně a plynule přenášen do krajiny odpočinku, uvolnění a odpoutání se od běžného světa. Na chvíli se "partner ve vodě" může díky vodě a pohybům s prvky shiatsu cítit jako miminko v úplném klidu, bezpečí, ve stavu spočinutí a zvnitřnění se, pak zase může poznávat svobodu a volnost delfínů.
Watsu je terapie, při které můžete prožívat stavy regrese, pokud budete mít štěstí, a také pokud si tenhle stav "dovolíte".
Watsu je (slovy mého známého) restart vašeho života. Je to sedm prvků ojedinělé, autentické a prožitkové masáže:
- vodní tlak
- vodní teplota
- vodní masáž
- masáž samotného terapeuta skrze dávání watsu
- protažení a prokrvení svalů
- protažení a uvolnění meridiánů, čaker a akupresurních bodů
- energetické spojení, empatie
Watsu lidem pomůže uvědomit si sebe sama, zklidnit se, jejich mysl pluje po vodě a nachází to nejšťastnější a nejbezpečnější místo pro život – své naplněné srdce.
Watsu je jemná forma tělesné vodní terapie, která se provádí v teplé vodě 34 až 35 °C. Watsu je přenesení masáže s tisíciletou tradicí shiatsu do vody.
Při watsu-terapii je klient (neboli partner ve vodě) soustavně nadnášen vodou (Archimedův zákon), nemusí umět plavat, je watsu-terapeutem kolébán, protahován a jeho tělo je velmi citlivě uváděno do plynoucího pohybu. Neustálá péče ze strany vody a aqua-terapeuta umožní klientovi prožívat pocity: příznivé, přínosné, přijatelné, příjemné, roztomilé, rozmazlující, lehoučké, vodní, pěnové, růžové, obláčkové, transformační, prenatální, povzbudivé, lehké, barevné, andělské, delfíní, opatrovatelské, mateřské, choulící, duhové, dotykové...
Watsu je pro mě více než masáž, terapie a cvičení, je to možnost, jak zažívat svobodu delfínů a důvěru v sebe sama v průběhu jedné hodiny. Věřím, celým svým srdcem věřím v léčebné, regenerační a relaxační možnosti watsu.
Zážitek z watsu popsala sdílná paní Eva
Ahoj moje milá watsu masérko, ani jsem moc včera o watsu nemohla mluvit, musela jsem (na sebe trochu násilně rychle) přepnout do hlavy, tak jsem ti to nemohla říct ještě v těch pocitech z bazénu... pochopila jsem, že musíme z bazénu odejít, ale nechtělo se mi, ty to víš... a pak už jsem ti neřekla, jak to na mě zapůsobilo!!! Pocity plavajícího odevzdaného miminka, co svoje tělo ještě neumí ovládat a nemá jinou možnost, než se s důvěrou odevzdat, a ty akčnější části zas jak kdybych byla delfín, co se jen občas nadechne a pod vodou ztrácí hranice svého těla... voda je tak mocná... mám své meze, které jsem si ve watsu dovolila nechat odplynout – to je na watsu taky krásné... hodně se řídím pocity a včera jsi tam byla pro mě a já to věděla a jsem ti nesmírně vděčná a vážím si toho...
Zážitek z watsu očima uzavřeného Karla
Ta voda – to je supr! Fakt je to supr!
Nejlepší zkušenost je ta vaše! V některých městech je již možnost watsu prožívat a v jiných na svoji příležitost watsu terapeuté teprve čekají.
Stále hledáme vhodné bazény pro vodní terapie.
Ve městech i jejich okolí, především Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Plzeň, Praha, Brno. Požadavky jsou: hloubka vody kolem 120 cm a možnost ohřevu vody na 34 až 35 °C.
V České republice existuje a funguje "Sdružení vodních terapeutů", při kterém je založena Akademie vodních terapeutů. S certifikovanými učiteli ze zahraničí probíhá studium watsu a navazujících nebo doplňujících kurzů.
Tento článek byl zveřejněn v tištěném časopise Phoenix 05/2015.