PHOENIX On-line

Přihlášení | Registrace

• Zdraví

• Psychologie a vztahy

• Esoterika a víra

• Nadpřirozeno

• Výlety

• Rozhovory

• Pohlazení

• Ostatní

„Jsme ve věku Vodnáře a pojem ‚svoboda‘ dostává nový rozměr a význam.“

• Vytvořeno
    pátek 25. duben 2025 16:33
  • Autor
    Miloš Matula
  • Hodnocení
    Average rating
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
  • Oblíbené
    2864 „Jsme ve věku Vodnáře a pojem ‚svoboda‘ dostává nový rozměr a význam.“ /content_page/226-rozhovory/2864-jsme-ve-veku-vodnare-a-pojem-svoboda-dostava-novy-rozmer-a-vyznam.html
    Klikněte pro přidání
  • Témata
    Rozhovory | Archiv časopisu | 2015

Rozhovor s Vítem Kuntošem

Text a foto: Miloš Matula
Foto z křestu knihy: Jan Losenický

Astrologa Víta Kuntoše jsem stejně jako jeho kolegu Pavla Hanzala poznal díky jeho denním astrologickým předpovědím na Facebooku. Posléze jsem objevil, že spolu s Pavlem Hanzalem provozují online portál Záhady-zdraví.cz, který je plný vskutku zajímavých informací, a tak jsem i Vítka požádal o rozhovor.

Vítku, jaká byla tvoje cesta k hledání sebe sama?

Vyrůstal jsem v prostředí, které bylo materialisticky a racionálně založené, pro duchovní otázky nebyl prostor. Nicméně běžné pojetí fungování světa mě nikdy neuspokojovalo a cítil jsem, že realita může být jiná, než se tváří na první pohled. A protože jsem Blíženec, měl jsem v zásobě hodně otázek, na které jsem hledal odpovědi. A tak v době, kdy se mnozí mí vrstevníci zajímali o sport, první lásky a slavné idoly, přemýšlel jsem o Bohu, duši, reinkarnaci či osudu. Tehdy jsem si vyrobil své první kyvadlo. Ve dvanácti letech jsem se dostal k vykládacím kartám, brzy poté jsem začal pracovat s tarotem. První výklady jsem dělal sobě a svým spolužákům či kamarádům. Někdy jsem byl sám překvapený, jak předpovědi vycházejí a rady fungují. Zjistil jsem, že je krásné pomáhat druhým, a že taková činnost má smysl. Není náhoda, že jsem si našel k ezoterice cestu již v dětství. Od paní, která vidí auru, jsem se dozvěděl, že patřím mezi první indigové děti vysazené na Zemi, ačkoli v době mého narození tento pojem ještě nebyl znám.

Vít Kuntoš se svým jorkšírem SárouNa gymnáziu jsem se začal zajímat o astrologii, která mě dlouho fascinovala svojí šíří a hloubkou. Jako bych odjakživa věděl, že to je téma, u kterého budu jednou "doma". Během vysokoškolského studia jsem svou energii začal naplno věnovat studiu astrologie, navštěvoval jsem astrologické kurzy a rozšiřoval své obzory. Zjistil jsem, že proniknutí do astrologie je pro mě velice snadné a hladké, že se informace jakoby samy ukládaly do mé hlavy bez většího úsilí, a že je mi blízká logika fungování konstelací. Později jsem zjistil, že to je tím, že jsem se astrologii věnoval v minulých inkarnacích. Astrologii jsem se tak vlastně neučil, ale osvěžoval jsem si zdánlivě zapomenuté znalosti. Astrologie je největší láskou v mém životě. Jednoduše proto, že funguje spolehlivě a přesně. Za svůj život jsem se zajímal o hodně zajímavých metod a žádná disciplína neumí zjistit o člověku tolik spolehlivých informací, jako právě astrologie.

Zpočátku jsem dělal výklady pro kamarády, poté pro kamarády kamarádů. Když jsem vykládal horoskop matce svojí kamarádky, řekla mi, že je z toho zaskočená. Astrologii nevěřila a nečekala, kolik informací se dá o člověku zjistit na základě pohledu do jeho horoskopu. Kdysi prý absolvovala testy osobnosti v psychologické poradně. Zde strávila několik hodin, ale ani poté toho nezjistili tolik, kolik jsem jí řekl hned po zadání dat do astrologického programu. Tehdy jsem již intenzivně cítil, že moje životní cesta nepůjde skrze ekonomii, kterou jsem studoval na vysoké škole, ale že mým úkolem je pomoc druhým v jejich duchovním hledání a v nastolení jejich vnitřní rovnováhy.  Zjistil jsem, že zde je moje "místo na Zemi". Astrologie je pro mě klíčová metoda, kterou užívám, ale zajímám se i o alternativní léčebné metody, zejména homeopatii, protože k rovnováze patří i zdraví člověka.

Jaká je tvá hlavní životní filosofie?

O tomto tématu by se dalo dlouze hovořit, ale mám-li vybrat nějakou hlavní myšlenku, tak by to byla potřeba milovat sám sebe a svůj život. Vědět, že si každý zasloužíme mít ho přesně takový, jaký ho chceme. Naše realita se tvoří v naší hlavě, a tak je na nás samotných, jestli budeme žít šťastně a spokojeně, nebo jestli budeme žít v utrpení. Každý jsme pánem svého života na mnohem hlubší úrovni, než jsou si běžně uvažující lidé schopni uvědomit. Kdo toto naplno pochopí, může žít v ráji na zemi.

U koho jsi studoval astrologii?

Studoval jsem školu u pánů Stříbrného a Bohuslava, později jsem navštěvoval speciální pokročilé semináře u pana Baudyše staršího. Strávil jsem ale také mnoho hodin nad astrologickými učebnicemi, českými i zahraničními, bádal jsem důkladně nad horoskopy lidí z mého okolí či známých osobností. Podařilo se mi pochopit, jakým způsobem energie v horoskopu fungují, a naučil jsem se je cítit.

Teorie je jedna věc, praxe druhá...

O tom není vůbec pochyb. V astrologii platí dvojnásob, že teorie je k ničemu, neumí-li se prakticky využít. A v jakémkoliv oboru platí, že teprve praxí se člověk stává mistrem. Než jsem začal nabízet astrologické služby pro veřejnost, vytvořil jsem horoskopy nejširšímu okolí, abych měl potřebnou jistotu. V práci s lidmi poznáme nejlépe, jak teoretické konstelace fungují v reálném životě, a to je ta nejlepší škola, která může být. Jsou to zkušenosti, které se v žádných knihách nedočtete. Vzhledem k tomu, že jsem se astrologii začal věnovat v raném věku, prošly mi již rukama tisíce horoskopů. Můj pohled na astrologii prošel též svým vývojem a i po takové době umí hvězdy překvapit, stále se učím.

Vítek s autorem rozhovoru i knihy „Hvězdy ezoterického nebe II. – Kniha plná draví“ Milošem Matulou

Publikuješ, přednášíš, vedeš semináře...

Čtenáři mě nejsnáze najdou na internetu, nicméně spolupracuji pravidelně i s různými tištěnými médii. Někdy se na mě obrátí i televize či rádia. Baví mě přednášení lidem, a především výuka ezoterických oborů. Vedu kurzy v rámci České akademie ezoteriky, které jsou online a probíhají dálkovou formou, prezenčně v současnosti vyučujeme astrologii. Našimi kurzy prošly již stovky studentů. Bavili jsme se o tom, jak je důležitá praxe, a proto jsou naše kurzy zaměřené právě na praktické uchopení probírané látky, studenti dostávají i domácí úkoly. Netápou tak a své znalosti umějí hned aplikovat, což je velký rozdíl proti tomu, když si něco jen přečtou v knížce. Je to jeden z důvodů, proč jsou naše kurzy tak oblíbené.

Dlouho jsi připravoval svoji knihu o astrologii...

Chtěl jsem vytvořit dílo, které bude mít potenciál přinést do astrologie něco nového a především užitečného. Na knize jsem pracoval několik let. Měl jsem vždy období, kdy jsem se knize věnoval intenzivně a naopak období, kdy jsem musel nechat některá témata zrát. Jedině tak jsem mohl připravovat knihu s nadšením, elánem a radostí, se kterými tak na jednotlivých stránkách předávám praktické znalosti výkladu horoskopu.

Jaké máš na knihu ohlasy?

Jsem nadšený, že chodí milé ohlasy od čtenářů a není jich málo. Vzhledem k pozitivním reakcím se zjevně podařilo naplnit hlavní cíl knihy: zpřístupnit jednoduše a srozumitelně pravidla výkladu horoskopu a zaplnit tak zásadní mezeru v dostupné astrologické literatuře.

Kde si zájemci mohou knihu zakoupit či objednat?

Knihu si může každý zakoupit v každém lepším knihkupectví nebo objednat na mých stránkách www.astrolog-terapeut.cz.

Věnuješ se ještě nějakému jinému odvětví kromě astrologie? Vím, že léčíš...

Ve zdravém těle zdravý duch. Je-li mým cílem pomoci lidem a nastolit v nich rovnováhu, zdraví je jedno z klíčových témat. Pokud jsme nemocní, je to vždy signál od našeho těla, že děláme něco špatně. Lidskou bytost vnímám jako jeden celek, k léčení přistupuji holistickým způsobem. Vše souvisí se vším. Sám na sebe i rodinu aplikuji různé alternativní léčebné kúry a hledám možnosti, jak druhým efektivně poradit. V průběhu života jsem si postupně vyzkoušel několik léčitelských metod, pracuji s bylinkami, energií a minulými životy. V poslední době mě pohltila homeopatie, se kterou s nadšením hlásím úspěchy. Každá z těchto krásných metod má své možnosti, které jsou funkční, záleží pak jen na vhodné volbě dle konkrétních potřeb klienta.

Dalšími věrnými průvodci jsou již zmíněné kyvadlo, které využívám k diagnostice, a tarotové karty. Jsou to moudří rádci, se kterými konzultuji každý den. Vyrábím talismany "na míru", které slouží jako pomocná berlička těm, kteří potřebují oporu. Talismany tvořím na základě astrologických korespondencí a dalších souvislostí přímo na situaci, v níž se klient nachází.

Máš nějaké astrologické vzory?

Mým vzorem byl pan Baudyš starší, kterého jsem vnímal jako velkou autoritu. Jeho přístup byl pro mě důležitou inspirací a vážím si toho, co pro českou astrologii udělal. Přitom však obecně autority příliš neuznávám. Pro mě je důležité jít si vlastní cestou a nekopírovat někoho druhého. Každý jsme jiný a máme odlišné možnosti, takže to ani jinak nejde.

Knihu „Astrologie pro samouky“ pokřtila Vítkovi Táňa Fischerová

Jak se díváš na současný svět? Myslím tím současné energie transformace směřující k Novému Věku - Věku Vodnáře...

Dlouho mě současný svět naplňoval smutkem a trápilo mě, co se kolem nás děje. Svým přístupem lidstvo ničí naši nádhernou Zemi a pár vyvolených elit řídí celý svět skrze vymývání mozků konzumním způsobem života. Podřezáváme si pod sebou větev. Těch problémů je opravdu hodně, například otázka ropy a dostupných energií nevěstí nic dobrého. Meritum věci vidím v tom, že způsobem, jakým v naší společnosti žijeme, jsme odtrženi od toho, co je pro nás přirozené, a svoji přirozenost se snažíme pracně zpětně hledat.

Dnes již smutek kvůli stavu světa neprožívám. Uvědomil jsem si, že jako jedinci svět nespasíme a zodpovědnost neseme za svůj vlastní život. Proto nejen ve své práci pomáhám druhým, medituji, snažím se žít ekologicky, jsem několik let vegetarián. Žiji tak, jak považuji za smysluplné. Domnívám se, že bude-li takových lidí stále více, změna k lepšímu postupně přijde.

Když jsem před několika lety hovořil o tom, že nás čekají těžké roky a že je budoucnost této formy fungování společnosti nejistá, dívali se na mě mnozí jako na blázna. S příchodem ekonomické krize se situace změnila a lidem dochází, že na tom něco bude. Uvědomují si, že víra v neomezený růst je pohádka, skrze kterou jsme uvězněni v novodobé formě otroctví. Určitě budete znát ve svém okolí někoho, kdo žije od výplaty k výplatě zahlcený prací a touhami, které v něm vyvolávají všudypřítomné reklamy. Musí mít to a to, postupně se zadlužuje a nakonec nezbývá než řešit neustálé problémy, které nenechají prostor na hlubší otázky o tom, jestli ho takový život vůbec uspokojuje a zda-li mu čas neproplouvá mezi prsty, aniž by si ho stačil "užít". Mnozí začínají pociťovat, že takový život smysl postrádá, a tak hledají alternativy.

Hysterie kolem roku 2012 byla podle mého zbytečně nafouknutá. Je zřejmé, že ekonomické problémy budou pokračovat a ničení přírody bude přinášet stále častější přírodní katastrofy. Tuto dobu vnímám jako výjimečnou, protože jsme jako lidstvo dospěli do situace, kdy se budou muset řešit bezprecedentní otázky. Zákonitě dojdeme k tomu, že hodnoty a principy, na kterých je moderní svět vybudovaný, nejsou dlouhodobě udržitelné, tudíž nejsou ani správné. Bude to doba bolestivá, a přesto nabízí a bude dále nabízet zásadní duchovní pokrok. Jsme ve věku Vodnáře, a tak pro nás dostane pojem "svoboda" úplně nový rozměr a význam.

Ukázka rozhovoru z knihy rozhovorů Miloše Matuly Hvězdy ezoterického nebe 2 - Kniha plná zdraví.

Tento článek byl zveřejněn v tištěném časopise Phoenix 04/2015.

• Kontakt
  • Podpořte nás
  • Pro autory
  • Pro inzerenty
  • E-shop

ikona fb

© 2025 PHOENIX On-line

e-magazín PHOENIX On-line provozuje a spravuje Ambro Systems spol. s r.o. ve spolupráci s časopisem PHOENIX
Redakce si vyhrazuje právo příspěvky krátit a upravovat při zachování obsahu sdělení. Příspěvky vyjadřují názory dopisovatelů a nemusí být totožné s názory redakce.
Redakce nenese odpovědnost za škody vzniklé v souvislosti s praktickým používáním zde zveřejněných informací.
Kopírování a publikace zveřejněných textů a fotografií je možná pouze s písemným souhlasem Ambro Systems spol. s r.o.