Pět potravin, jejichž konzumaci seniorům doporučuje Oberon
-
Vytvořenoúterý 18. březen 2025 16:20
-
AutorJosef Staněk
-
Oblíbené2822 Pět potravin, jejichž konzumaci seniorům doporučuje Oberon /content_page/219-zdravi/2822-pet-potravin-jejichz-konzumaci-seniorum-doporucuje-oberon.htmlKlikněte pro přidání
-
Témata
Josef Staněk
léčitel samouk, filosof
Nejdokonalejší výživa je pro člověka samozřejmě pránická (půst), protože neobsahuje žádné stopy doprovodných balastních látek. Jenže na orientaci pouze na ni, zatím zřejmě nemáme duchovní kvalitu. Člověk se bez vody a hmotné výživy zatím neobejde.
Po pránické výživě ze záření stvoření (slunce) je zřejmě nejzdravější čistě rostlinná strava. Ale pro nevařenou a veganskou stravě nemá drtivá většina lidí zase v pořádku trávicí trakt, zejména ti starší. V důsledku toho nedokonale rozkoušeme to, co sníme a tím i nedokonale strávíme. Nestrávené je pak následně ve střevě živnou půdou jak pro hnilobné bakterie, tak pro několik desítek druhů cizopasných prvoků, známými lambliemi počínaje. Člověk se těmito prvoky nakazí jednak stykem s jinými lidmi, pohybem ve zvířaty infikovaném prostředí. Nejškodlivější krevní parazity získávají lidé prostřednictvím bodavého hmyzu, ale také sexuální promiskuitou. Několik set druhů zárodků v člověku žijících, váhově asi dvě kila, žije s ním více méně v symbióze.
Problém je v tom, že každý mikroorganizmus vytváří zplodiny své látkové výměny. Ty jsou ovšem pro všechny ostatní živé organizmy, včetně hostitelského člověka, zatěžující až jedovaté. Proto ti, kteří usilují o udržení svého zdraví, chtějí, aby se v jejich těle a střevě nacházely jen zárodky, jejichž metabolity jsou pro ně neškodné (takovými bakteriemi a prvoky jsou hlavně ty, které rozkládají přebytečnou vlákninu), proto jsou konzumenty rostlinné stravy. Jenže na její dokonalé strávení musí být horní část trávicího traktu, tedy žaludek, dvanáctník, játra a slinivka, plně funkční. V takovém optimálním případě trávicí trakt nejen zneškodní zárodky, které do těla nepatří, ale hlavně natráví všechnu potravu natolik, aby se všechny potřebné komponenty mohly ve střevě vstřebat a nebyly tam bohatou živnou půdou pro bakterie, kvasinky, plísně a prvoky, jejichž metabolity urychlují stárnutí, přivozují alergie a zabraňují vstřebávání potřebných živin. Chronický nedostatek těchto stavebních kamenů těla - aminokyselin, minerálů a vitamínů, je následně z velké části příčinou vzniku tzv. civilizačních metabolických nemocí. Přitom dodatečné dodávání těchto pro zdraví těla potřebných látek formou potravinových doplňků, zjišťuji jako omezeně účinné. Jako správnou cestu ke zdraví prostřednictvím potravy, kromě duchovního přístupu, vidím jednak v odstranění škodlivých parazitů, jednak v ozdravení trávicího ústrojí skrze správnou výživu. Přitom je ovšem nutné vzít na vědomí, že správnost výživy je dost individuální, neb každý organizmus je originál.
Nedostatečná účinnost výživových doplňků?
Deset let na přístroji Oberon a orgánovém skeleru měřím stav orgánů u sebe a starších osob příbuzenstva a musím konstatovat, že ve věku nad padesát let se zcela zdravé žaludky, dvanáctníky, žlučové cesty, játra a slinivky prakticky nevyskytují. V důsledku toho se nejen hromadně vyskytují poruchy rovnováhy střevní mikroflóry, přemnožení podmíněně patogenních kvasinek a parazitů, ale v důsledku poruch vstřebávání živin mnozí lidé začnou trpět podvýživou nezbytných minerálů, vitamínů a aminokyselin. V důsledku toho se urychluje nejen stárnutí celého těla, ale i výskyt více než desítky metabolických a nervových poruch, těch, které se pomalu a jistě stávají pohromou civilizace. Mám na mysli ty od diabetu a osteoporózy přes makulární degeneraci sítnice po Parkinsonovu chorobu a všeobecnou nadměrnou sklerózu.
Protože se ví, že řada z nich, pokud přímo není vyvolána, tak je prohlubována nedostatkem některých živin, nastal boom výživových doplňků. Měřením jsem však zjistil, že účinnost doplňovaných syntetických vitamínů a minerálů je kolísavá. Někdy může být účinná, jindy je zcela "neškodná". Nejlépe je proto živit se takovými potravinami, které jsou na potřebné látky bohaté a přitom dietní a cenově dostupné. Vyvstala tedy otázka, které to jsou? Při měření jsem se soustředil na všechny dostupné potravin jak z hlediska ozdravného účinku na trávicí trakt, tak z hlediska doplnění nejvíce potřebných, vesměs v populaci chybějících látek. K jistým závěrům jsem dospěl, proto se pokusím podělit o své zkušenosti, které se jeví jako obecně platné a užitečné i se čtenáři Phoenixu.
Konkrétní doporučení podložené zkušenostmi
Než přistoupím ke konkrétním doporučením, chtěl bych předeslat nedostatek některých výživových komponentů, který vidím jako kritický. V pořadí od největší míry nedostatku vitamíny: D3, omega 3, B12, vitamin A, kyselina listová, B3 (niacin), lutein, B1 (thiamin) biotin. Z minerálů Mg hořčík, K draslík, B bór, J jod, Br brom. K tomu nedostatek některých aminokyselin v kombinaci s přejídáním, překyselením organizmu a přetížení lepkem z pšenice.
Z této víceúrovňové a složité situace, doplněné záplavou až zázračných doporučení, si laik těžko vybere to podstatné a konkrétní. Abych mu přece jen pomohl, vybral jsem pět hlavních potravin, které při měření na Oberonu vycházejí jako užitečné až mírně ozdravující pro 90 % populace:
- Zelené čaje, zejména Emanace, dlouhodobě vyluhované! Číňané mají pravdu, když čajům a zejména "druhákům" - podruhé zalitým, přisuzují ozdravný účinek. Dlouhodobé výluhy působí příznivě na sliznici žaludku a dvanáctníku, působí celkově povzbudivě močopudně. Emanace navíc mírně zlepšuje arteriosklerózu, snižuje tendenci k diabetu druhého typu, neuropatii a snižuje chuť k jídlu. Když mám očistný den (pránický), tak jen piji Emanaci a nemám hlad a jsem "pohotový k aktivitě".
- Špenát (i mražený v sáčku) méně kapusta, brokolice. Špenát je velmi nedoceněnou zeleninou, jejíž chlorofyl hojí žaludek a dvanáctník, kyselina listová podporuje krvetvorbu a celkově odkyseluje a doplňuje hořčík. Ze všech zelenin vychází jednoznačně nejlépe a celý "omyl" se "špenátovým Pepkem námořníkem" bude přehodnocen. Opět začne platit, co dietetici před válkou v USA empiricky zjistili, že jeho konzum zlepšuje krevní obraz, pouze jej mechanicky přisoudili pouze železu, kerého špenát sice moc neobsahuje, ale obsahuje mnohé jiné kriticky nedostatkové vitamíny a minerály a snižuje překyselení. Takže ve výsledném efektu hojná konzumace špenátu krvetvorbu skutečně výrazně podporuje, jak mám potvrzeno i měřením. A mírná anémie je u starších lidí vlastně "pandémie"!
- Mořské ryby, sledi zejména. Existuje výrazný nedostatek omega 3, vit. A a D3, jodu a jiných komponentů, u vegetariánů navíc i některých aminokyselin, které se mi nedařilo získat jinak, než z neuzených mořských ryb. Konzumace ryb výrazně stabilizuje činnost slinivky a žláz s vnitřní sekrecí a omezuje sklerózu cév. Nedostatkem pojídání mořských ryb je vysoký obsah těžkých kovů ze znečistěného moře. Proto by jejich přítomnost ve stravě neměla být častější než dvakrát týdně.
- Rakytníkový sirup Ravit s přídavkem vitamínů podle MUDr Erbena, který skutečně snižuje hladinu homocysteinu v krvi a tím cholesterol. Ravit působí všestranně blahodárně na celé tělo, zejména na játra. Je mojí domněnkou, že obecné zvýšení homocysteinu, jako činitele urychlujícího stárnutí, je způsobeno neschopností jater zpracovávat nadbytek cholesterolu a tuků. Ten je zase projevem skrytě prodělané mononukleózy nebo některého typu hepatitidy.
- Vývar a extrakt z mletého hovězího masa. Pozoroval jsem, že je obecným jevem velký nedostatek vitamínu B12, u vegetariánů zejména. Nepodařilo se mi obsah B12, ani u sebe, ani u jiných, žádným neinjekčním způsobem dostat do optima - zejména ne syntetickými preparáty. Jakmile je podán B12 v tabletkách, okamžitě na Oberonu vyskočí možnost karcinomů na individuálně predilekčních místech! Ne nadarmo varují onkologové před vitamínem B12 podávaným v doplňcích! V nouzi nedostatku B12 jsem si vzpomněl na recept starých babiček, které dávaly všem rekonvalescentům silný hovězí vývar jako silně posilující! Udělal jsem jej a divil se. Je mimořádně ozdravující. Nejefektnější odfiltrovaný vývar z masa se jevil ten z běžného hovězího mletého (vepřový a kuřecí nikoliv - asi rezidua). Zbylou přecezenou hmotu masa dávám psům v okolí a od té doby mě mají ještě raději. Když jsem se ji pokoušel kuchyňsky dále zpracovat, vzniklé karbanátky a jiné výtvory zatěžovaly zažívací trakt a po jejich snědení jsem cítil "těžko". Přidávám tedy hovězí vývar do všech zeleninových polévek a moje "čísla možných chorob" se na Oberonu značně zlepšila. Optimalizací přívodu přirozeného vitamínu B12 snižujeme riziko vzniku všech neurologických a metabolických chorob.
Výše uvedená jednoduchá upozornění na možnosti vylepšení výživy se nepochybně týkají drtivé většiny populace. Na konkrétních případech se pokouším ukázat, že skutečně je v možnostech každého, do určité míry snížit riziko vzniku civilizačních nemocí výživového původu. Je jisté, že by se dala vyjmenovat ještě sada dalších hodně užitečných až exotických potravin, ale to není v rámci možností jednoho článku.
Tento článek byl zveřejněn v tištěném časopise Phoenix 03/2015.